4 листопада 2013 р.

Криза в єврозоні: 10 цікавих фактів

На минулому тижні Європейський центральний банк дуже обережно покращив свій прогноз щодо росту економіки єврозони у 2013 році - із скорочення на 0,6% до скорочення на 0,4%.
Раніше порадував Євростат, повідомивши, що в другому кварталі ВВП регіону виріс на 0,3%.
У липні стало відомо, що рівень безробіттяскоротився вперше за 2 останні роки.
Втім, економісти закликають не робити завчасних висновків і прогнозують регіону повільне відновлення.
Пропонуємо розглянути цікаві факти та цифри про кризу єврозони, що вдарила по країнах блоку 2009 році, і поєднала в собі кризу суверенного боргу, банківську кризу та кризу зростання і конкурентоспроможності.
1. Дзвоник із "смарагдового острова"
Першою асоціацією із словосполученням "криза єврозони", очевидно, є Греція.
Та це не перша країна, на яку посипалися негаразди.
У 90-их та 2000-х роках економіка Ірландії стрімко розвивалася. Відбувалося це завдяки буму на ринку житла та високому рівню заборгованості країни. Тому коли грянула глобальна криза, держава постраждала особливо сильно. Ціни на житло у країні впали, а банки зупинили кредитування.
Ірландія впала в рецесію, а уряд був змушений позичати ще більше. Керівництво країни не могло платити за рахунками навіть після скорочення витрат державного сектора.
Зрештою, Британія та заможні члени єврозони викупили борги країни.
2. "Доміно"
"Ефект доміно" - фраза, якою люблять "гратися" євро лідери та економісти, коли говорять про кризу у єврозоні.
Наприклад, нещодавно канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що ще одне списання частини боргу Греції міжнародними кредиторами спричинить погіршення економічної ситуації європейських країн і спровокує такий "ефект".
Що мається на увазі? Теорія доміно або ефект доміно - це політична теорія, яка полягає в тому, що будь-яка зміна тягне за собою лінійний ряд інших змін, аналогічно тому, як падають кісточки доміно.
У випадку з Грецією передбачалося, що списання боргу стане причиною зростаючої невпевненості в країнах Євросоюзу. Через це готовність приватних вкладників до інвестицій знову почне падати до нуля.
3. PIGS?
Португалія, Ірландія, Італія, Греція та Іспанія - країни, яким журналісти та аналітики у 2008 році вигадали назву PIIGS (перша версія PIGS, без Ірландії).
Ця назва відповідає англійському слову "свині". Так експерти продемонстрували неймовірно негативне ставлення до фінансової політики цих країн, рівень боргів яких є настільки високим, що країни опинилися на грані банкрутства.
4. Корінь зла
Деякі аналітики вважають причиною європейської боргової кризи євро. Як пояснюють експерти, єдина валюта не може задовольняти потреби 17 різних економік.
Так, кожна окрема країна не може регулювати грошову з метою активізації чи стримування зростання у відповідь на зміни в економіці.
5. Втрати
Труднощі країн єврозони негативно вплинули на фондові ринки. Наприклад, у 2011 році інвестори на світових фондових ринках втратили 6,3 трильйона доларів в основному через побоювання щодо краху єврозони.
6. Хедж-фонди
Однією з причин паніки на світових фондових ринках були хедж-фонди. Хедж-фонди мають справу з дуже складними угодами. Ці інвестфонди торгують такою величезною кількістю акцій і валют, що цей постійний продаж і покупка може створити невизначеність на світових ринках.
Засуджував індустрію хеджевих фондів як загрозу для єврозони і світової економіки, наприклад, президент Франції Ніколя Саркозі.
7. Фонд порятунку
ЕSM покликаний замінити 2 інші програми - Європейський інструмент фінансової стабільності (European Financial Stability Facility) та Європейський механізм фінансової стабілізації (European Financial Stabilization Mechanism).
Новий механізм, який наділений, крім усього, і банківськими повноваженнями, є найбільшою у світі фінансовою інституцією з первинним капіталом у 700 мільярдів євро.
Цей фонд зможе видавати країнам єврозони, у яких виникли проблеми, позики на суму до 500 мільярдів євро.
8. Друзі чи вороги
На міжнародній арені крім політиків, урядовців є ще одні важливі гравці, які оцінюють "безпечність" держаних боргів. Їхня роль стає ще важливішою у період кризи, коли світ чутливо реагує на будь-які важливі новини.
Ці "екзаментори" назвиваються рейтингові агентства. Саме такі агентства дозволяють покупцям урядових боргів - інвесторам, фінансовим інститутам, пенсійним фондам - відрізнити хороші борги від поганих.
Багато експертів, та і уряди держав, критикували рейтингові агентства за те, що вони різко знижували рейтинги країн єврозони. Зокрема, найвищий рейтинг ААА втратила така сильна економіка як Франція.
Не одна європейська держава, наприклад, Італія, Словенія, звинувачувала рейтингові агентства у маніпуляції ринком.
9. Жертва №1
Криза у єврозоні особливо боляче вдарила по Греції. Рівень безробіття у цій країні на початку 2013 року становив 26%, хоча ще за рік до цього знаходилося на позначці у 18,9%. Водночас безробіття серед молодих греків у віці до 25 років становило 56,7%.
В цей самий період рівень бідності в Греції сягнув 36%, коли в 2009 році становив близько 20%.
10. Бути чи не бути?
Криза спонукала Європу думати не лише про порятунок та збереження цілісності єврозони, а і про те, як найменш болісно пережити розпад об'єднання.
В минулому році, наприклад, у Британії було оголошено конкурс з премією в розмірі 250 тисяч фунтів стерлінгів (388 тисяч доларів) за кращий план з "демонтажу" єврозони.
Найкращим визнаний план групи аналітиків під керівництвом Роджера Бутла з британської консалтингової компанії Capital Economics.
У документі експертів був описаний план, як діяти країні-учасниці єврозони в разі, якщо їй потрібно відмовитися від євро. Серед пунктів вказується, що для запобігання паніки керівництво країни мусить почати підготовку до відповідних дій в середовищі таємності за місяць до публічного оголошення про такий крок.
За пропозицією експертів, уряди повинні повідомити міжнародні організації та інші країни єврозони за 3 дні до офіційної заяви.

Немає коментарів:

Дописати коментар