Учень весь день ходив похмурим та невдоволеним. Коли вчитель це помітив, він попросив свого учня:
- Знайди у нашій кімнаті усі предмети сірого кольору.
Учень озирнувся в усі сторони. В кімнаті було дуже багато предметів сірого кольору: рами вікон, карниз на якому висіли фіранки, скатертина на столі, килим та багато усіляких різних дрібниць.
- А зараз закрий свої очі! – Попросив вчитель. – Та назви мені усі речі, які з блакитним кольором.
- Як? – З подивом вирвалось в учня. – Я ж не побачив жодної речі блакитного кольору. Але це все тільки тому, що я ж за Вашим проханням шукав речі тільки сірого кольору!
- А тепер відкрий свої очі та оглянься, як багато у кімнаті речей блакитного кольору.
Учень озирався у всі боки і це було правдою. Великі чарівні фіранки яскраво-блакитного кольору, які просто добавляли свіжого подиху кімнаті… Як можна було їх відразу не помітити? Ніжно-блакитні квіти стояли у вазі на столі прямо по центру кімнати, блакитна люстра, блакитна поличка…
Учень розсердився:
- Це через Ваші завдання з запам’ятовування я не помітив блакитного кольору.
Учитель посміхнувся:
- Саме на це й хотів Тобі відкрити очі. Ти фокусуєшся на негативному, і не помічаєш наскільки багато відбувається навколо прекрасного і чарівного.
- Учителю, але я завжди був переконаний, що краще бути готовим до найгіршого, тоді в житті точно не буде розчарувань. Тобто Ти готовий до будь-яких подій та несподіванок у житті. А коли відбудеться щось прекрасне, то це буде гарним сюрпризом.
- Якщо фокусуватись тільки на негативному, то і в житті буде відбуватись тільки погане. Набагато краще та вигідніше по-іншому дивитись на речі, а саме: завжди та у всьому шукати тільки хороші, прекрасні та щасливі сторони. І тоді все твоє життя буде осяяним і щасливим!