5 жовтня 2013 р.

Топ-5 невідомих фактів про гроші

Найбільша в світі банкнота

У 1998 році виповнилося 100 років від дня Філіппінської революції проти іспанського панування. Незалежність острівної республіки уряд вирішив відзначити випуском величезної за розмірами банкноти номіналом 100 000 песо. Розміри колекційної банкноти склав 216 × 356 мм. Охочі могли придбати купюру за 180 000 песо (близько $ 3700) 
  




 Походження символу долара 
Символ долара ($) - символ, що позначає долар, песо, ескудо і деякі інші валюти різних країн, з яких найбільш відомою є долар США.
Є кілька версій походження символу долара, але жодна з них не доведена.
Знак, безсумнівно схожий зі знаком долара, розміщувався на монетах, які карбували з 1573 по 1825 рік в Потосі - найбільшому світовому промисловому центрі XVI-XVII століть. Ці монети були добре відомі в північноамериканських колоніях Великобританії. Однією з найпоширеніших є версія походження від іспанського герба на мексиканських піастрах, широко використовувались на території США до початку випуску власної монети в 1794 році. У США ці монети називалися «іспанський долар». Вперше символ був засвідчений в діловій кореспонденції між Британською Північною Америкою та Мексикою в 1770-х роках.
Існує також версія, що «$» - це помилкова абревіатура слова песо - «peso», ps або ps. Наприкінці XVIII століття це скорочення пишеться разом і при цьому «p» скорочується до вертикальної лінії. 





Тривалість життя купюри

Всі банкноти з плином часу зношуються. Купюри з невеликим номіналом живуть недовго: термін служби 1-доларової банкноти складає 21 місяць. А от середня тривалість "життя" 100-доларової купюри - 89 місяців.



 Паперові гроші вперше з'явилися в Китаї. Їх витоки сягають торгових квитанцій в епоху династії Тан (618-907), які купці і торговці хотели купити, щоб не мати справу з великою кількістю мідних монет під час великих комерційних угод. Через брак міді для карбування монет в епоху династії Сун (960-1279) уряд випустив банкноти для загального обігу по країні. Банкнота була документом, що підтверджує можливість її обміну на інший цінний об'єкт, як правило, монети. Спочатку банкноти були обмежені територіально і по терміну дії. Якщо банкнота пред'являлася пізніше заявленого терміну, за неї давали суму менше номінальної вартості. Але монгольська династія Юань, зіткнувшись з величезним дефіцитом дзвінкої монети для фінансування окупації Китаю, здійсненої в 1280 році, почала друкувати паперові гроші без обмеження по термінам. 

                                 Перший у світі банкомат Перший банкомат з видачі готівки був встановлений 27 червня 1967 в районі Енфілд на півночі Лондона у відділенні британського банку Barclays. Винахідником його був шотландець Джон Шепард-Баррон, що працював за замовленням компанії De La Rue - британського виробника паперу для грошових знаків більш ніж 150 країн світу.Пластикових карток в той час не існувало, і для зняття грошей використовувалися спеціальні ваучери, які треба було заздалегідь отримати в банку. Проте за переведення в готівку грошей банк не утримував комісію.Через кілька років інший шотландець - Джеймс Гудфеллоу - придумав використовувати секретний ПІН-код для захисту від несанкціонованого доступу до банківських рахунків, а перші пластикові картки з магнітною смугою з'явилися в США.У 2000-х роках при виробництві банкоматів почали застосовувати технологію Cash Recycling, яка полягає в тому, що готівкові гроші, внесені одним клієнтом в банкомат, можуть бути отримані на руки іншим клієнтом 





Немає коментарів:

Дописати коментар