5 жовтня 2013 р.

Цікаві факти про борги


10 місце: У Стародавній Греції на землі боржника кредитор встановлював табличку, що означала, що у разі невиплати боргу земля перейде у власність кредитора. Ця табличка називалася іпотека. 


9 місце: У селах стародавніх слов'ян селяни користувалися паличками замість розписок. Покладемо, взяв селянин у сусіда в борг 4 мішки зерна. Він обстругував невелику паличку і робить на ній чотири карби. Що б надати такий розписці закінчений вигляд, він повинен її розколоти на дві половинки. Одну віддати сусідові, іншу залишити собі. 

8 місце: Вінстон Черчілль говорив, що репутація держави найточніше визначається тією сумою, яку ця держава може взяти в борг .. . 

7 місце: Олександр Дюма-батько був людиною до безумства щедрим. Не дивно, що він постійно знаходився в боргах. Дюма любив говорити: "Я ніколи і нікому не відмовляв в грошах, за винятком своїх кредиторів". 

6 місце: Якщо б ви жили в Англії XVI століття і були б боржником, то щоб уникнути арешту за те, що ви не сплатили борги, вам слід було б не виходити з дому: боржника не можна було заарештовувати в його будинку. 

5 місце: Знаменитий перехід в Юр'їв день заборонявся т.зв. "Золотаря" (так називали боржників). Для того, щоб повернути собі право переходу, їм слід було виплатити свої борги. До речі, за старих часів на Русі був один цікавий звичай: неспроможного боржника нещадно сікли на торгівельній площі при великому скупченні публіки. При цьому покарання прагнули до того, щоб боржник кричав як можна голосніше для того, щоб хто-небудь з його друзів або родичів, які стоять у натовпі, перейнявся співчуттям і сплатив його борги.

4 місце: Ізгоями на Русі ставали : попівський син, якщо не навчався грамоті (і який, таким чином, не міг зайнятися батьківського професією), князь, осиротілий раніше, ніж став князем його батько; знехтуваний громадою, а також купець, не повернув боргу в строк. 
3 місце: Середньовічними арабами заборонено було давати гроші під відсотки. Але спосіб обійти закон був. Наприклад, у присутності свідків покупець підписував з продавцем договір про покупку раба за 1200 динарів, які він зобов'язувався повернути через рік. Тут же колишній покупець продавав цього ж раба старому господареві за 1000 динарів готівкою. 

2 місце: Покарання за борги в період розквіту Римської Республіки (якщо борг не виплачувався протягом 60 днів) являло собою конфіскацію майна, причому боржник позбавлявся не лише всього свого майна, але і честі. До речі, жителі стародавнього Риму виплачували свої борги щомісяця. Щоб не запізнитися з платежами, вони носили з собою спеціальні боргові книжки - календарі. 

1 місце: У індіанців племені квакутл існує такий звичай. Якщо хто-небудь бере в борг гроші, то повинен залишити в заставу своє ім'я. До тих пір поки ця людина не поверне борг, до нього будуть звертатися лише нечленороздільними звуками і підкликати жестами.

Немає коментарів:

Дописати коментар